Bekkenfysiotherapie

Veel mensen denken dat bekkenfysiotherapie alleen maar te maken heeft met zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap of na hun bevalling klachten rondom hun bekken hebben, maar bekkenfysiotherapie is veel breder dan dat.

Bekkenfysiotherapie is begin jaren ’80 hierdoor wel ontstaan, er kwam toen meer aandacht kwam voor bekkenproblemen rondom de zwangerschap.

In de afgelopen 40 jaar is het vak enorm gegroeid en zelfs een Master of Science opleiding geworden.

Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem; 
  • begeleiding (multidisciplinair) bij operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

5% van de bevolking in Nederland heeft last van ongewild urine verlies, natuurlijk biedt incontinentie materiaal een goede oplossing maar de oorzaak wordt niet weggenomen. Het is beter om te laten onderzoeken wat de oorzaak is en daar wat aan te doen! Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed functioneren kan dit een oorzaak zijn van het urineverlies. Door de juiste oefeningen te doen kunnen we het probleem aanpakken!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat bekkenbodemoefeningen het verlies van urine tijdens hoesten, niezen of lachen minimaliseren of soms geheel opheffen. Daarnaast helpen bekkenbodemoefeningen ook voor plas-, blaas- en darmproblemen bij zowel vrouwen als mannen.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.