Bekkenfysiotherapie

Zwangerschapsgerelateerd
Bekkenpijn? Er is wat aan te doen

Van de zwangere vrouwen krijgt ongeveer de helft te maken met bekkenpijn. Tijdens de zwangerschap vindt onder invloed van het hormoon relaxine een verweking van de ligamenten plaats. Deze verweking is nodig om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren in het geboortekanaal. Dit natuurlijke proces is dus belangrijk en functioneel. Wanneer dit niet zou plaats vinden, zou de baby nooit door de relatief nauwe bekkenuitgang passen.

Overbelasting

Helaas is het zo dat bij sommige vrouwen onder deze omstandigheden er een verschuiving plaatsvindt in een van beide bekkenhelften. Deze asymmetrie zorgt ervoor dat de bekkenbanden en omringende spieren overbelast raken. Spieren rondom het bekken kunnen hierop reageren met een verhoogde spanning. Er kan pijn optreden laag in de rug, het bekken, het schaambot, het stuitje, de bil (soms uitstralend in het bovenbeen) en de liezen.

Adviezen

– Het is belangrijk om vaker rustpauze te nemen of even te gaan liggen of zitten tussen activiteiten door

– Let op je houding, sta met je gewicht op twee benen en zit met je gewicht op twee billen

– Veel activiteiten die te zwaar zijn kun je eenvoudig aanpassen

– Loop regelmatig, maar voorkom slenteren

– Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. Bewegen is noodzakelijk om in een goede conditie te blijven, maar op tijd rust nemen is ook zeer belangrijk. Dit is voor iedere vrouw en elke zwangerschap en in iedere fase weer anders.

Persoonlijk advies

Wij hopen dat u een goede zwangerschap zult hebben maar mocht u onverhoopt klachten ervaren, zowel pré- als postnataal, zoals:

  • Bekkenpijn
  • Bekkeninstabiliteit
  • Rugpijn

dan kunt u ons bellen voor een afspraak.