Fasciatherapie

Wat is Fascia therapie?

Fasciatherapie is een specialisatie in de fysiotherapie. Daarin staat aandacht voor de fascia(bindweefselvliezen) centraal. Deze bindweefselvliezen omhullen en verbinden alle spieren, botten en organen en vormen één groot drie dimensionaal netwerk in het lichaam. Dit weefsel is erg gevoelig en verantwoordelijk voor veel vormen van chronische pijn. Problemen in de fascia zijn niet te zien op Röntgen en MRI maar komen wel aan het licht door een goed, daar op gericht, lichamelijk onderzoek.

Wie kan terecht bij een fasciatherapeut?

Personen die alleszins baat zullen hebben bij fasciatherapie zijn mensen met lokale lichamelijke pijnklachten en bewegingsaandoeningen. De klachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn.

Eenzijdige beweging zoals lang achter de computer zitten, zorgt voor een constante belasting op je lichaam. Op den duur gaat het lichaam zich daar aan aanpassen, wat kan leiden tot fysieke klachten (bijvoorbeeld lage rugklachten, nekklachten). Ook zorgt zo’n constante, eenzijdige belasting voor uitdroging van de fascia. Gevarieerd bewegen zorgt voor hydratie (water) van de fascia en zorgt er ook voor dat je lichaam bestand is tegen belasting van sportactiviteiten en activiteiten in het dagelijks leven.

Naast de zuiver lichamelijke klachten kan de fasciatherapie ook aangewend worden bij aspecifieke klachten; stress gebonden aandoeningen en fibromyalgie en Chronisch VermoeidheidSyndroom (CVS), burn-out en depressie. De fasciatherapie kan bij dergelijke aandoeningen een belangrijke plaats innemen in het genezingsproces.

  • Heeft u al jaren last van pijn?
  • Geeft Röntgen en MRI onderzoek geen duidelijke verklaring?
  • Wordt er gesproken van onbegrepen pijn?
  • Gaat de pijn niet weg, of wordt zelfs erger, door te oefenen?
  • Wilt u graag dat de vinger nu eens precies op de zere plek gelegd wordt?

Dan kan deze therapie waardevol voor u zijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Op basis van een zeer uitgebreid en specifiek lichamelijk onderzoek kan de therapeut u inzicht geven in de oorzaken van uw klachten. Ook onderliggende spanningsbronnen die invloed hebben op het functioneren van de fascia komen aan bod.

Fasciatherapie is een zachte behandelmethode die bestaat uit specifieke manuele technieken en heel gerichte oefeningen. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren.