Mulligan Concept

Het Mulligan Concept is een door Brian Mulligan (een fysio- manueeltherapeut uit Nieuw Zeeland) ontwikkelde techniek voor het behandelen van klachten van het bewegingsapparaat (alles wat met gewrichten, spieren en banden te maken heeft). Het Mulligan concept is in de jaren negentig ontstaan voor het behandelen van bewegingsbeperkingen. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van een combinatie van actieve en passieve bewegingen. Door het te behandelen gewricht passief (door de therapeut) in een juiste positie te brengen en daarna zonder pijn de bewegingen actief (door de patiënt) te herhalen kan onmiddellijk effect worden bereikt. Om dit effect blijvend te maken wordt een serie herhalingen uitgevoerd.  Daarbij krijg je in sommige gevallen oefeningen voor thuis.
Door dit pijnvrij herhalen van een daarvoor pijnlijke beweging wordt gebruik gemaakt van de “memory-functie” van het gewricht. Het grote voordeel van het Mulligan Concept is dat de methode pijnvrij is. Er wordt een combinatie gemaakt van enerzijds een passief manuele techniek met anderzijds  actief bewegen van de patiënt. Om de verkregen goede beweging te ondersteunen/te stimuleren passen we regelmatig een functionele tapetechniek toe. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van niet-elastische tape.

De methode gaat hypothetisch uit van een zogenaamd sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld aan knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols, hand. U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de methode Mulligan Concept veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen. De fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.