Revalidatie

Claudicatio Intermittens

Wij zijn satellietpraktijk voor het EMC Rotterdam op het gebied van claudicatio intermittens. Dit houdt in dat patiënten van dr Rouwet vaatchirurge EMC  bij ons in de praktijk worden gerevalideerd. Ook met andere vaatchirurgen uit andere ziekenhuizen hebben wij goede contacten.
Onze praktijk is aangesloten bij ClaudicatioNet het landelijk netwerk looptherapie. ClaudicatioNet is een landelijk dekkend netwerk van fysiotherapeuten die kwalitatief hoogwaardige, gestandaardiseerde en gesuperviseerde looptherapie aanbieden.

De revalidatie therapie zal o.a. bestaan uit gesuperviseerde looptherapie, leefstijladvies, stretching en indien nodig ondersteuning bij het stoppen met roken. Ook de training die de patiënt in de thuissituatie moet gaan doen komt aan de orde. Er zal regelmatig een claudicatio looptest afgenomen worden om de vorderingen te kunnen meten. Terug koppeling naar de vaatchirurg hoort er bij zodat deze ook de vorderingen ziet. De vaatchirurg kan met zijn specifieke onderzoeken en onze gegevens verder beslissen was het beste is voor de patiënt. Doorgaan met de looptherapie of het plaatsen van een b.v. een stent.

Hartrevalidatie

U heeft een hartaanval gehad, of u heeft net een hartoperatie ondergaan. Wat nu?

Hartinfarct

Vaak overvalt een hartaanval, oftewel een hartinfarct iemand plotseling.

Een klein bloedstolsel is vast komen te zitten in uw kransslagader, welke uw hart voorziet van zuurstof.

Symptomen die men kan waarnemen zijn vaak verschillend bij man en vrouw:

Vrouwen blijken ziektes anders door te maken dan mannen. Zelfs artsen hebben vaak moeite met het herkennen van een hartinfarct bij vrouwen. De acute stekende/drukkende pijn op de borst blijft vaak uit. Vrouwen geven juist aan zich misselijk te voelen, pijn tussen de schouderbladen of zijn extreem vermoeid of kortademig. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe vrouwen ziektes ervaren en de gevolgen hiervan. Zo blijken vrouwen die zwangerschapsdiabetes  hebben gehad een groter risico hebben op het ontwikkelen van hartklachten. Daarom is het zo belangrijk dat men deze verschillende symptomen leert herkennen. Daarom organiseert het Erasmus MC dit jaar een  congres om zoveel mogelijk artsen te bereiken.  Want hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen.

Risicofactoren voor het krijgen van een hartinfarct:

 • Roken
 • Te hoog cholesterol
 • Hoge bloeddruk
 • Obesitas
 • Lichamelijke inactiviteit
 • Suikerziekte
 • Hart- en vaatziekten.

Hartfalen

Bij hartfalen wordt er onvoldoende bloed rondgepompt in het lichaam of onvoldoende zuurstofrijk bloed.

Er zijn verschillende oorzaken voor hartfalen. De meest voorkomende zijn:

 • Hoge bloeddruk
 • Hartklep aandoening
 • Ritmestoornissen
 • Hartinfarct
 • Cardiomyopathie
 • Myocarditus

In het ziekenhuis heeft u al kennis gemaakt met fysiotherapie en bent u waarschijnlijk geadviseerd om deel te nemen aan een revalidatie traject.

Na een hart infarct kunt u angstig zijn om weer te gaan bewegen. U vindt het moeilijk om in te schatten waar uw grenzen liggen. Tijdens het revalidatie proces zullen wij gaan werken aan uw spierkracht, uithoudingsvermogen en het verminderen van de risicofactoren(bijvoorbeeld; overgewicht.)

Stoppen met roken is ook van zeer groot belang. Hierbij kunt u ook hulp krijgen van de praktijk ondersteuning huisarts.

Wij helpen u weer vertrouwen te krijgen in uw eigen lichaam. Later hopen wij dat u zelf ook met plezier gaat bewegen.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met ons via de e-mail: mailto:administratie@weedavandenberg.nl

 

Endoprothesen

Een nieuwe knie, schouder of heup.

Endoprothesen zijn kunststof prothesen om een lichaamsdeel binnen in het lichaam te vervangen. Het plaatsen van heup- of knieprothese is tegenwoordig  een routineoperatie. Jaarlijks krijgen 18.000 Nederlanders een nieuwe knie, terwijl bij 25.000 Nederlanders een nieuwe heup gezet wordt. Minder bekend is een kunstschouder ofwel een schouderprothese. Ook het schouder gewricht is net zoals de heup of knie te vervangen door een prothese.

Fysiotherapie voor de operatie.

Tijdens de pre-operatieve fase dus vóór de operatie, kunnen wij u trainen. Bij deze training krijgt u van uw fysiotherapeut ook een schema met oefeningen die u thuis kunt doen. Deze maken uw spieren sterker, houden u soepel, verminderen de kans op bloedstolselsen helpen u uw herstel na de operatie te versnellen.

Behandeling na de operatie.

Bij een Totale Heup Prothese (THP), Totale Knie Prothese (TKP) of schouderprothese is de juiste begeleiding belangrijk. Onderzoek wijst uit dat het goed is om intensief en vlot na een heup- of knieoperatie te starten met oefeningen. Wij hebben veelvuldig overleg met orthopeden uit verschillende ziekenhuizen. Weeda van den Berg fysiopraktijken biedt u indien uw orthopeed u hiervoor geschikt acht een oefenprogramma aan onder begeleiding van deskundige fysiotherapeuten. Indien nodig komt uw therapeut eerst bij u aan huis.

Een nieuwe heup, schouder of knie is natuurlijk wennen. Zeker in de eerste weken en maanden zal bewegen na een heup- of knieoperatie nog vreemd voor u zijn. Daarom werken we niet alleen aan uw looptechniek, beweeglijkheid, spierkracht, stabiliteit en het afbouwen van krukken en/of een rollator, maar ook aan uw zelfvertrouwen. U werkt, onder begeleiding van de fysiotherapeut, één tot meerdere keren per week aan het herstel van uw knie-, schouder of heup. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw Binnen ons netwerk hebben wij hiervoor een specifiek programma ontwikkeld (training in onze praktijk en thuisoefeningen). Gedurende dit programma wordt gewerkt met gestructureerde trainingsopbouw. Daarnaast zult u specifieke oefeningen thuis doen. Na verloop van tijd merkt u, dat u steeds hogere eisen aan uw lichaam kunt stellen. Die ervaring zorgt ervoor dat de behandelingen niet alleen nuttig zijn, maar ook steeds leuker worden. Wij zijn ervan overtuigd dat een dergelijke opbouw belangrijk is om een langdurig goed resultaat te bevorderen en zaken als werk, hobby’s, sport, vakantie, tuinieren e.d. weer op veilige manier mogelijk te maken.

Weeda van den Berg fysiopraktijken heeft therapeuten in dienst die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten na een THP, TKP of schouderprothese en helpen u om uw doelen zo snel mogelijk te realiseren.